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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
08/05/2017 |
Actualizado : |
25/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Serie Técnica |
Autor : |
BRITO, G.; CORREA, D.; SAN JULIÁN, R. |
Afiliación : |
GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIELA CORREA NACIMENTO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Tercera auditoría de calidad de carne vacuna del Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2017. |
Páginas : |
50 p. |
Serie : |
(INIA Serie Técnica; 229) |
ISSN : |
1688-9266 |
DOI : |
http://doi.org/10.35676/INIA/ST.229 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
En el año 2002 el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) y el Instituto Nacional de Carnes (INAC), asesorados por la Universidad de Colorado (EEUU), decidieron llevar a cabo la primera Auditoría de Calidad de Carne. El objetivo de la misma, desde su creación, ha sido proporcionar a toda la cadena cárnica
un conjunto significativo de indicadores y medidas relativas a la conformidad en la calidad del ganado vacuno y todos sus sub-productos pasando por todos sus eslabones hasta el consumidor. A su vez determinar y cuantificar los principales factores responsables de las pérdidas de valor en el Uruguay.
La evaluación de calidad de carne depende del lugar de la cadena cárnica donde estemos; es por ello que se utilizan diferentes parámetros para su caracterización según los criterios priorizados para su comercialización. Para algunos actores de la cadena la calidad pasa por características de la res (peso, cobertura y distribución de grasa, conformación), para otros son el tamaño y peso de los cortes, el color y pH de la carne, el color de la grasa, el grado de marmoreo o la textura de la carne. En el otro extremo de la cadena, el consumidor entiende por calidad aquellos atributos visuales, sensoriales, nutritivos, y de inocuidad de la carne. En la primera Auditoría (2003), los problemas de calidad estuvieron asociados a la presencia de hematomas, al pH elevado e incidencia de cortes oscuros y a los decomisos de hígados, los cuales afectan el valor de los cortes cárnicos, los costos de producción y la comercialización de los mismos. Estos resultados se repitieron en la segunda Auditoría (2007). Siguiendo con la metodología establecida, el estudio se repite cada cinco años, realizando la tercera Auditoría de Calidad de Carne en el Uruguay en el año 2013. MenosEn el año 2002 el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) y el Instituto Nacional de Carnes (INAC), asesorados por la Universidad de Colorado (EEUU), decidieron llevar a cabo la primera Auditoría de Calidad de Carne. El objetivo de la misma, desde su creación, ha sido proporcionar a toda la cadena cárnica
un conjunto significativo de indicadores y medidas relativas a la conformidad en la calidad del ganado vacuno y todos sus sub-productos pasando por todos sus eslabones hasta el consumidor. A su vez determinar y cuantificar los principales factores responsables de las pérdidas de valor en el Uruguay.
La evaluación de calidad de carne depende del lugar de la cadena cárnica donde estemos; es por ello que se utilizan diferentes parámetros para su caracterización según los criterios priorizados para su comercialización. Para algunos actores de la cadena la calidad pasa por características de la res (peso, cobertura y distribución de grasa, conformación), para otros son el tamaño y peso de los cortes, el color y pH de la carne, el color de la grasa, el grado de marmoreo o la textura de la carne. En el otro extremo de la cadena, el consumidor entiende por calidad aquellos atributos visuales, sensoriales, nutritivos, y de inocuidad de la carne. En la primera Auditoría (2003), los problemas de calidad estuvieron asociados a la presencia de hematomas, al pH elevado e incidencia de cortes oscuros y a los decomisos de hígados, los cuales afectan el valor ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ABSCESOS; AUDITORÍA; HEMATOMAS; INOCUIDAD ALIMENTARIA; PH. |
Thesagro : |
CADENA CARNICA BOVINA; CARNE VACUNA. |
Asunto categoría : |
Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6771/1/st-229-2017.pdf
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Marc : |
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INIA Tacuarembó (TBO) |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
08/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 1 |
Autor : |
HOTZEL, M.J.; QUINTANS, G.; UNGERFELD, R. |
Afiliación : |
GRACIELA QUINTANS ILARIA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Behaviour response to two-step weaning is diminished in beef calves previously submitted to temporary weaning with nose flaps. |
Fecha de publicación : |
2012 |
Fuente / Imprenta : |
Livestock Science, 2012, v.149, no.1-2, p.88-95. |
DOI : |
10.1016/j.livsci.2012.06.029 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 21 September 2011. Received in revised form 22 June 2012. Accepted 27 June 2012. |
Contenido : |
Abstract:
Temporary weaning (TW) of beef calves for 5?14 days is a husbandry practice that is frequently used to help advance rebreeding in postpartum cows. The aim of this study was to compare the behaviour response to two-step weaning with the use of nose flaps, in beef calves that had or not been submitted to TW with nose flaps during the breeding period. Thirteen calves that had been fitted with nose-flap anti-suckling devices from 71 to 84 days of age (TW group), and 11 calves that had not received nose flaps during breeding of their dams (C group) were weaned with a two-step procedure. At 189 days of age, they were fitted with nose flaps and remained with the dams (nose flap period, NF); 14 days later all calves were separated from the dams (permanent separation period, PS). Behaviour was observed from 186 to 193 days of age (NF) and from 200 to 209 days of age (PS). Behaviour data for the NF and PS periods were analysed with mixed models for repeated measures. Before weaning, TW calves had greater proportion of observations suckling and grazing, lower proportion of playing, and remained closer to the dam compared to C calves. During the NF period, C calves had lower frequencies of observations standing, grazing, and drinking water, indicating that calves that had nose flaps during their dams' breeding period adapted faster to the anti-suckling device and the cessation of suckling. During the PS period, C calves had a lower frequency of observations grazing and a greater rate of vocalisations, and TW calves displayed an overall earlier, but shorter behaviour response than C calves. We conclude that the benefits of two-step weaning with nose flaps are greater for calves that have worn nose flaps for temporary weaning during the breeding of their dams. MenosAbstract:
Temporary weaning (TW) of beef calves for 5?14 days is a husbandry practice that is frequently used to help advance rebreeding in postpartum cows. The aim of this study was to compare the behaviour response to two-step weaning with the use of nose flaps, in beef calves that had or not been submitted to TW with nose flaps during the breeding period. Thirteen calves that had been fitted with nose-flap anti-suckling devices from 71 to 84 days of age (TW group), and 11 calves that had not received nose flaps during breeding of their dams (C group) were weaned with a two-step procedure. At 189 days of age, they were fitted with nose flaps and remained with the dams (nose flap period, NF); 14 days later all calves were separated from the dams (permanent separation period, PS). Behaviour was observed from 186 to 193 days of age (NF) and from 200 to 209 days of age (PS). Behaviour data for the NF and PS periods were analysed with mixed models for repeated measures. Before weaning, TW calves had greater proportion of observations suckling and grazing, lower proportion of playing, and remained closer to the dam compared to C calves. During the NF period, C calves had lower frequencies of observations standing, grazing, and drinking water, indicating that calves that had nose flaps during their dams' breeding period adapted faster to the anti-suckling device and the cessation of suckling. During the PS period, C calves had a lower frequency of observations grazing and a great... Presentar Todo |
Palabras claves : |
AFFECTIVE STATE; ANIMAL WELFARE; CATTLE; MOTHER-OFFSPRING BOND; SUCKLING. |
Thesagro : |
AMAMANTAMIENTO; BIENESTAR DE LOS ANIMALES; BOVINOS; DESTETE TEMPORARIO; TABLILLA NASAL. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
Marc : |
LEADER 02727naa a2200289 a 4500 001 1032762 005 2019-10-08 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.livsci.2012.06.029$2DOI 100 1 $aHOTZEL, M.J. 245 $aBehaviour response to two-step weaning is diminished in beef calves previously submitted to temporary weaning with nose flaps. 260 $c2012 500 $aArticle history: Received 21 September 2011. Received in revised form 22 June 2012. Accepted 27 June 2012. 520 $aAbstract: Temporary weaning (TW) of beef calves for 5?14 days is a husbandry practice that is frequently used to help advance rebreeding in postpartum cows. The aim of this study was to compare the behaviour response to two-step weaning with the use of nose flaps, in beef calves that had or not been submitted to TW with nose flaps during the breeding period. Thirteen calves that had been fitted with nose-flap anti-suckling devices from 71 to 84 days of age (TW group), and 11 calves that had not received nose flaps during breeding of their dams (C group) were weaned with a two-step procedure. At 189 days of age, they were fitted with nose flaps and remained with the dams (nose flap period, NF); 14 days later all calves were separated from the dams (permanent separation period, PS). Behaviour was observed from 186 to 193 days of age (NF) and from 200 to 209 days of age (PS). Behaviour data for the NF and PS periods were analysed with mixed models for repeated measures. Before weaning, TW calves had greater proportion of observations suckling and grazing, lower proportion of playing, and remained closer to the dam compared to C calves. During the NF period, C calves had lower frequencies of observations standing, grazing, and drinking water, indicating that calves that had nose flaps during their dams' breeding period adapted faster to the anti-suckling device and the cessation of suckling. During the PS period, C calves had a lower frequency of observations grazing and a greater rate of vocalisations, and TW calves displayed an overall earlier, but shorter behaviour response than C calves. We conclude that the benefits of two-step weaning with nose flaps are greater for calves that have worn nose flaps for temporary weaning during the breeding of their dams. 650 $aAMAMANTAMIENTO 650 $aBIENESTAR DE LOS ANIMALES 650 $aBOVINOS 650 $aDESTETE TEMPORARIO 650 $aTABLILLA NASAL 653 $aAFFECTIVE STATE 653 $aANIMAL WELFARE 653 $aCATTLE 653 $aMOTHER-OFFSPRING BOND 653 $aSUCKLING 700 1 $aQUINTANS, G. 700 1 $aUNGERFELD, R. 773 $tLivestock Science, 2012$gv.149, no.1-2, p.88-95.
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